Ukázalo se, že tato kořenová zelenina je bohatá na antioxidanty a sloučeniny, které mohou zpomalit proces stárnutí.
Fialové batáty jsou nejen pestrou zeleninou na talíři, ale také potenciálním klíčem k dlouhověkosti. Ukázalo se, že tato kořenová zelenina je bohatá na antioxidanty a sloučeniny, které mohou zpomalit proces stárnutí. Informuje o tom web Surrey Live.
Co je dobré pro batáty
Odborník na dlouhověkost Dan Buettner se zabývá základními zvyky a obyčeji, které se dodržují ve vybraných oblastech, včetně Řecka, Kalifornie, Kostariky a Itálie, a také na ostrovech Okinawa v jižním Japonsku.
Klíčovou složkou okinawské stravy je hojně konzumovaný batát, zejména jeho fialová odrůda, která je známá svým bohatým obsahem antokyanů.
Tento obsah má mnoho zdraví prospěšných účinků, od protizánětlivých vlastností a zlepšení zraku a srdeční činnosti až po pomoc při léčbě cukrovky.
„Chcete žít déle? Jezte více batátů. Okinawané – jedni z nejdéle žijících lidí na Zemi – získávají více než 60 % denních kalorií z této živé kořenové zeleniny bohaté na živiny,“ vysvětlil.
Studie zjistila, že Okinawané za svou dlouhověkost do značné míry vděčí stravě, která se ve velké míře opírá o fialové batáty. Od roku 1600 se předpokládá, že japonští ostrované nahradili rýži – základní surovinu, kterou nemohli efektivně pěstovat – batáty dováženými z Číny.
Fialový odstín pochází z antokyanů, antioxidantů, které podporují zdraví srdce a potenciálně snižují „špatný“ cholesterol. Předpokládá se, že tato zdravá zelenina nehraje žádnou roli při tvorbě cholesterolu, což z ní činí ideální volbu.
Kdo by se měl vyhnout konzumaci batátů
Fialové batáty (stejně jako ostatní druhy batátů) jsou obecně považovány za zdravé a bezpečné pro většinu lidí. Existují však kategorie, které by měly být opatrné:
- Lidé alergičtí na batáty nebo jinou kořenovou zeleninu.
- lidé s ledvinovými kameny – batáty obsahují šťavelany, které mohou přispívat k tvorbě ledvinových kamenů, zejména u lidí se sklonem k ledvinovým kamenům.
- lidé s cukrovkou – ačkoli mají fialové batáty nižší glykemický index než běžné brambory, stále obsahují sacharidy. Je třeba kontrolovat porce a hladinu cukru v krvi
- Gastrointestinální poruchy – vysoké množství vlákniny může u citlivých osob způsobit nadýmání, plynatost nebo průjem.