Foto: z otevřených zdrojů
Naučte se chránit okurky před černými mšicemi a roztoči pomocí jednoduchých lidových prostředků.
Černé mšice jsou pro zeleninu velmi nebezpečné a mohou ji zničit během několika dní. Tento škůdce napadá zejména okurky. Pokud na listech uvidíte černé tečky, je čas zahájit boj. Pro prevenci se pěstitelům dacha doporučuje ošetřit sazenice v předstihu, již v dubnu nebo květnu.
Řekneme vám, jak vyrobit univerzální prostředek proti mšicím, aby zelenina byla v bezpečí. Účinný přípravek lze připravit doma a použít nejen na okurky, ale i na další rostliny.
Jaký je nejúčinnější přípravek proti mšicím
Všichni zahrádkáři se shodují, že nejlepším prostředkem proti mšicím je fyzické odstranění proudem vody nebo kartáčem. Tato metoda způsobí, že hmyz spadne z rostliny na zem. Mšice však nezahynou a mohou se vyšplhat zpět na listy.
Chcete-li se škůdců zbavit nadobro, připravte si lidový prostředek proti mšicím a postříkejte jím okurky. Dobrou účinnost vykazuje mýdlový roztok. V 10 litrech vody rozpusťte 5 lžic tekutého mýdla a 3 lžíce slunečnicového oleje. Směs obalí hmyz a spláchne keře. Pokud se mšice vrátí, opakujte ošetření po 5 dnech.
Od hmyzu dobře pomáhá odvar z cibulových slupek. Nalijte 200 g slupek do 10 litrů vroucí vody. Směs nechte 3 dny louhovat a problematická místa postříkejte.
Další domácí prostředek proti mšicím se připravuje z peroxidu vodíku. Je účinný i proti jinému hmyzu a chorobám. Smíchejte 50 ml 3% peroxidu a 2 polévkové lžíce cukru v 1 litru vody. Nalijte do postřikovače a ošetřete zeleninové záhony.
Vysokou účinnost vykazuje čpavkový alkohol od mšic. Rozpusťte 50 ml čpavku v kbelíku s vodou a navíc 3 lžíce tekutého mýdla. Škůdci se tohoto prostředku velmi bojí.
Pokud přemýšlíte, jak se zbavit mšic na okurkách pomocí chemických přípravků, obraťte se na agroprodejnu. Insekticidy jsou v boji proti škůdcům velmi účinné, ale mají několik nevýhod. Zaprvé zabíjejí i užitečný hmyz (například berušky – nepřátele mšic) a zadruhé jsou zakázány v období plodů. Pokud se na okurkách objevily plody, používejte pouze lidové prostředky.