9 drahých, ale velmi nezdravých produktů: pamatujte si je!

Foto: z otevřených zdrojů

Navzdory vysoké ceně obsahují některé výrobky skrytá nebezpečí.

Existuje názor, že čím je výrobek dražší, tím je zdravější. To však není pravda. I přes vysokou cenu obsahují některé výrobky skrytá nebezpečí a mohou být zdraví škodlivé. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odborníka na výživu a trenéra Jurije Popka.

Uzenářské výrobky

Patří sem uzeniny a párky, u nichž je často nejasná kvalita surovin a ve složení se objevuje seznam nejasných názvů a zkratek.

„Když se podíváte do složení, najdete tam cukr a barviva, zvýrazňovače chuti, zahušťovadla, stabilizátory a neznámo co, ani já sám někdy nevím, takové složky, co tam nacpali,“ dodal odborník.

Některé z těchto přídatných látek mají špatný vliv na střevní mikroflóru a mohou vyvolat rakovinu. Je tam také hodně nasycených tuků, které v nadbytku způsobují zánětlivé procesy v těle.

„Je to jen potravinový odpad, nebo za levno, protože tam není žádné maso. A když je to drahé, tak je to tam, ale je s tím provedena spousta manipulací. Pochopte, že čím méně manipulace a chemie lidé na výrobku dělají – tím je zdravější, říká se mu plnohodnotný výrobek.“, vysvětlila odbornice na výživu.

Výrobci často uvádějí % masa, ale o jakou kvalitu masa se jedná, není známo.

Cukrovinky

Mluvíme o výrobcích průmyslové výroby, jako jsou ty, které se prodávají v supermarketech. Hlavními složkami jsou cukr, levný palmový olej, zahušťovadla, barviva a sladidla.

Nadbytek cukru a kalorií v těle vede k zánětům a předčasnému stárnutí.

Nejlepší je kupovat takové výrobky od cukrářů, kteří je vyrábějí svědomitě, z přírodních surovin a „bez kýblů“ cukru a levných tuků.

Sladká voda

Oblíbené sladké vody obsahují pevný cukr a obarvenou vodu.

„Usmívají se mi lidé, kteří říkají: ‚Já cukr nekonzumuji, teď piji čaj bez něj‘, a přitom v litru sladké limonády je 22 lžic cukru,“ řekl Popko.

Je důležité naučit se číst etikety.

Smažená jídla

Potraviny, jako jsou hranolky, hranolky a vše, co pochází z fritézy, jsou silným karcinogenem, který se z těla velmi obtížně vylučuje. Tělo neumí transmastné kyseliny odbourávat, což může vést ke vzniku rakoviny a dalších onemocnění.

Olej by se měl měnit po každém vaření ve fritéze. Co se týče chipsů, výrobci se tím často řídí, ale jsou kalorické, protože do sebe vtahují olej.

Proto se takové výrobky konzumují velmi zřídka a brambory si raději vařte sami a vezměte si rafinovaný slunečnicový olej, který po usmažení vylijte.

Plněné jogurty

Tyto jogurty mají velmi vysoký obsah cukru, nekvalitních plnidel a zahušťovadel.

Domácí jogurt je superpotravina, zatímco jogurt z obchodu je v 90 % případů škodlivý výrobek. Nejlepší je kupovat klasický nebo kefírový.

Přírodní jogurt a kefír je nejlepší probiotikum, které tělu jen prospěje.

Majonéza

Téměř bezpečná bude pouze domácí majonéza. Je však třeba vzít v úvahu, že je velmi tučná a kalorická.

V majonéze z obchodu ve složení najdete náhražky chuti, barviva a utráceče. Kromě toho se přidávají zahušťovadla, která „naše mikrobiota nemá ráda“.

Krabí tyčinky

Nebude žádným tajemstvím, že krabí tyčinky nemají s kraby nic společného. Základem jsou levné ryby, konkrétně vnitřnosti a spousta konzervantů, dochucovadel a plnidel.

Konzervované potraviny

Patří sem i všemi oblíbený tuňák. Je důležité, kde byl uloven, protože tento druh ryb často zachycuje těžké kovy a toxické látky.

Přečtěte si složení, aby v něm nebylo nic jiného než sůl, pepř a olej. Před konzumací olej slijte.

Ovocné šťávy

V takovém výrobku je malé procento šťávy, zbytek tvoří cukr a dochucovadla. A to, co považujeme za dužinu, je v nejlepším případě „jablečný koláč“.

Pokud výrobce na obalu uvedl, že se jedná o 100% šťávu, pak obecně platí, že pijete sladkou vodu s vitamíny, bez vlákniny. Takové nápoje mají jen malý přínos.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: