Konzumace zkaženého, plesnivého avokáda může vést k poruchám příjmu potravy a dalším zdravotním problémům.
Jak si vybrat zralé avokádo a nejenže si nepokazit pokrm, ale případně se vyhnout poškození zdraví, pokud se ukáže, že je ovoce zkažené. RBC-Ukrajina nám poradí, jak si mezi spoustou stejně vypadajících plodů vybrat dokonalé avokádo.
Hlavním tajemstvím je správné testování zralosti
Nejčastější chybou je zaměřit se pouze na barvu slupky. Ta se může u jednotlivých odrůd značně lišit. Například oblíbená odrůda Hass po dozrání ztmavne a stává se tmavě zelenou, fialovou nebo téměř černou. Jiné odrůdy (např. Fuerte, Pinkerton) zůstávají zelené i po dozrání. Barva je tedy nespolehlivým ukazatelem.
Nejjistějším způsobem, jak zjistit zralost, je jemně na plod zatlačit. Nemělo by se to dělat konečky prstů (abyste avokádo nepoškodili), ale celou dlaní. Zralé avokádo by mělo mírně podlehnout lehkému (!) tlaku, být pevné, ale ne měkké. Pokud je tvrdé jako kámen, je nezralé. Pokud je příliš měkké a pod prsty se objevují důlky, je přezrálé nebo se již začalo kazit.
Další účinnou metodou je kontrola „pupku“, tedy místa, kde byl připevněn ocásek (stopka). Zkuste tuto malou čepičku jemně vypáčit nebo odstranit. Pokud se snadno oddělí a pod ním uvidíte jasně zelenou dužinu, je avokádo pravděpodobně zralé a kvalitní. Pokud čepička pevně sedí na avokádu a nejde oddělit, je plod ještě zelený. Pokud pod víčkem vidíte hnědou nebo černou barvu, je avokádo přezrálé nebo se uvnitř již zkazilo.
Známky, kterým je třeba se vyhnout: kdy je avokádo nebezpečné
Abyste předešli tomu, že avokádo „poškodí vaše zdraví a snídani“, věnujte pozornost varovným příznakům, které upozorňují na zkažený produkt:
- Měkké skvrny, tmavé vrypy na slupce.
- Známky nárazu a počínající hniloby.
- Viditelná plíseň
I malá plíseň na slupce nebo pod ocasem je důvodem k odmítnutí koupě. Plíseň může proniknout hluboko dovnitř ovoce a produkovat škodlivé mykotoxiny.
Čerstvé avokádo má jemnou, příjemnou travnatě oříškovou vůni. Pronikavý zápach je známkou kažení.
Pokud uvnitř vidíte velké černé nebo šedé skvrny (nezaměňovat s mírným ztmavnutím při styku se vzduchem), tmavé vláknité žilky nebo pokud má dužina nepříjemnou konzistenci, raději takové ovoce nejezte.
Konzumace zkaženého, plesnivého avokáda může vést k poruchám příjmu potravy a dalším zdravotním problémům.
Nejlepší strategií je často kupovat mírně nezralé, pevné avokádo. Za několik dní krásně dozrají při pokojové teplotě (ale ne na přímém slunci). Pro urychlení procesu můžete avokádo vložit do papírového sáčku s banánem nebo jablkem – plody vylučují plyn etylen, který pomáhá dozrávání.
Jak skladovat avokádo doma
Zralé avokádo je třeba skladovat v chladničce, aby se zpomalil proces zrání. Rozkrojené plody je třeba postříkat citronovou nebo limetkovou šťávou (kyselina zabraňuje tmavnutí), pevně zabalit do potravinové fólie nebo vložit do vzduchotěsné nádoby a rovněž uložit do chladničky na dobu nejvýše 1-2 dnů.