Makrela, jakou jste ještě nikdy nejedli: jak upéct rybu, aby byla chutná a šťavnatá

Foto: z otevřených zdrojů

Jak správně připravit makrelu na pečení, aby byla chutná a bez charakteristického rybího zápachu?

Pečená makrela je jedním z nejoblíbenějších pokrmů na sváteční tabuli, a to z dobrého důvodu. Pokud je správně tepelně upravená, nezapře svou znamenitou chuť ani drahá červená ryba. Prozradíme vám všechny záludnosti přípravy té nejchutnější pečené makrely, přičemž odkazujeme na zdroj klopotenko.com.

Jak správně připravit makrelu na pečení

Nejprve je třeba vybrat čerstvou a kvalitní rybu bez cizích pachů. Aby se dobře pekla a měla charakteristickou bohatou chuť marinády a koření, dodržujte tato jednoduchá doporučení.

  • Makrelu očistěte. Udělejte mělký řez podél břicha od hřbetního otvoru k hlavě. Vyjměte všechny vnitřnosti a odstraňte černou fólii uvnitř. Ta totiž dodává makrele hořkou chuť. Pokud ponecháte hlavu, je lepší odstranit všechny žábry, které také dodají hotovému pokrmu hořkost.
  • Rybu omyjte. Makrelu je třeba důkladně omýt studenou tekoucí vodou a osušit papírovou utěrkou.
  • Pokud recept vyžaduje odstranění všech kostí, odřízněte nejprve hlavu, poté opatrně odstraňte páteř a rybu oddělte „motýlím“ vzorem.
  • Řezy na kůži. Nezapomeňte udělat mělké řezy na kůži makrely, aby se rovnoměrně propekla.
  • Jak dlouho se peče. Makrela se peče rychle, celá ryba by se měla péct 20-25 minut a filety asi 15-20 minut při teplotě 180-200 °C.

Jak zjistit, že je makrela hotová

  1. Maso bude křehké, bílé a šťavnaté a půjde snadno oddělit od kostí.
  2. Pokud makrelu propíchnete a vytéká z ní čirá šťáva, znamená to, že je ryba hotová. Růžová barva šťávy znamená, že je třeba rybu ještě několik minut péct.
  3. Narudlá barva kůže znamená, že je ryba hotová.
  4. Dobře upečená makrela nebude mít vlhký zápach, ale bude mít lehkou oříškovo-mořskou chuť.

Jak péct makrely bez zápachu

Aby měla makrela příjemnou chuť, je třeba ji k pečení řádně připravit. Kromě toho je lepší ji 20 minut marinovat, aby se zbavila štiplavého rybího zápachu. Marinádu lze připravit z citronové šťávy, černého pepře a česneku.

Tato ryba má také ráda sušený tymián, rozmarýn, oregano a bobkový list. Do marinády lze přidat jablečný ocet, sójovou omáčku a hořčici.

Ostrý rybí zápach lze přebít tím, že do ryby vložíte citron, čerstvý kopr, česnek a cibuli. Aby se vůně ryby nešířila po celém domě, měla by se péct v alobalu nebo rukávu. Rybu je lepší podávat s citronem, pomůže to osvěžit její chuť a odstranit zbytek štiplavého zápachu.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: